fbpx

Фолклорен конкурс БЪЛГАРИН. Важна информация за финалните етапи, награждаване, онлайн гласуване и статистика.

Медал с размер 5/8 см. Фолклорен конкурс БЪЛГАРИН

В необичайни условия на изолация и извънредно положение на 20-ти Април 2020 г. Фондация БЪЛГАРИН стартира първото издание на онлайн фолклорен конкурс БЪЛГАРИН. Още в първите седем дни след откриване на онлайн формите за регистрация организаторите установяват, че броя на участниците е значително по-голям от първонаално предвижданият. Това е първият по рода си фолклорен конкурс и най-мащабният в съвременната история на България, с близо 600 участници от 12 държави. Епидемиологичната обстановка в страната и по света, възпрепятства провеждането на най-големите фолклорни събития в България. Стотици музиканти, певци и танцьори, както и техните преподаватели изгубиха възможност за изява и сцена. Това предизвика организаторите на конкурса да предприемат действия и да изтеглят провеждането на Фолклорен конкурс БЪЛГАРИН със 7 месеца по-рано от планираното за края на 2020 г. събитие.

Драгни Драгнев и Станимир Георгиев НосиЯ и Танцувай 1
Станимир Георгиев и Драгни Драгнев – главните инициатори и двигатели на Фолклорен конкурс БЪЛГАРИН. Кадър от благотворителното събитие „НосиЯ и Танцувай“, организирано от Фондация БЪЛГАРИН в помощ на изгорялото читалище в село Гложене, община Козлодуй.

По ранното провеждане на конкурса във време на карантина крие своите рискове и предизвикателства. Три бяха най-важните задачи пред организаторите на конкурса от Фондация БЪЛГАРИН. Събиране на експертен екип, финансово и техническо обезпечаване на конкурса.

С първата задача се ангажира Драгни Драгнев, който е идейният вдъхновител на конкурса и член на журито. В състава на конкурса, като част от експертният съвет на Фондация БЪЛГАРИН беше поканен и ас. д-р Ивайло Иванов, който пое тежката и отговорна задача с радост. Така в рамките на няколко седмици, беше оформен и цлият екип на журито в състав:

 • доц. д-р Владимир Владимиров – Ръководител катедра “Музикален фолклор” в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство “Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив
 • доц. д-р Галя Петрова-Киркова – Преподавател по народно пеене в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство “Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив
 • ас. д-р Ивайло Иванов – Преподавател по народни танци във Варненски свободен университет “Черноризец Храбър” гр. Варна и Творчески директор на Ансамбъл БЪЛГАРИН
 • Драгни Драгнев – Преподавател по гайда в СУХНИ “Константин Преславски” гр. Варна и Художествен ръководител на Оркестър БЪЛГАРИН
 • д-р Дaнислав Кехайов – Директор и Художествен ръководител на Ансамбъл ПИРИН
 • доц. Георги Гаров – Ръководител катедра “ Хореография“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“ гр. Благоевград.
Фондация БЪЛГАРИН, НосиЯ до сърцето
Част от екипа и „добротворци“ на Фондация БЪЛГАРИН, по време на благотворителна изложба „НосиЯ до сърцео“, в подкрепа на училища с разширено изучаване на български фолклор.

С втората и третата задача за техническо и финансово обезпечаване на конкурса се ангажира Станимир Георгиев – изпълнителен директор на Фондация БЪЛГАРИН. Той приема предизвикателството заради своя дългогодишен опит в сферата на дигиталните технологии и десетки успешни фолклорни, и благотворителни събития, които е организирал за Фондация БЪЛГАРИН. Самият той е закърмен с фолклор от своето семейство, с баща самоук акордионист и народен певец, а двамата му дядовци са музиканти – гайдар и кавалджия. Завършва гъдулка в СУ „Климент Охридски“ гр. Добрич, с преподавател Генчо Стоянов. Изучава народно пеене при Соня Кънчева и Калина и Георги Германови в гр. Варна.

Техническото обезпечаване на конкурса е подсигурено благодарение на InsideView, дигиталната агенция, която безвъзмездно ни предоставя техника, оборудване, компютри, лаптопи, камери, микрофони и обработва целият снимков и видео материал. Финансовото обезпечаване на конкурса е благодарение на бизнесите, които ни подкрепиха и застанаха зад това чудесно събитие, в което взеха участие близо 500 деца от страната и чужбина.

 

Спонсори на фолклорен коНкурс БЪ;ЛГАРИН
Благодетелите на Фолклорен конкурс БЪЛГАРИН

Статистика на Фолклорен конкурс БЪЛГАРИН

 • 568 участници от 12 държави сред които: България, Испания, Германия, Кипър, Ирландия, Шотландия, Молдова, Хърватия, Норвегия, Украйна, САЩ, Великобритания.
 • 40 участници от чужбина 
 • 485 участници под 18 г.;  78 участници над 18 г. Най-млад участник 3 г., най-възрастен участник 72 г.
 • 17 групови изпълнения
 • Над 900 видеоклипа с общо 46 часа българска народна музика
 • 1382 получени, над 500 изпратени имейла
 • Над 500 получени и отговорени съобщения в социалните мрежи
 • Над 350 телефонни обаждания
 • 97% от участниците се представят с народни носии
 • 348 участници с Народно пеене
 • 90 участници с Народни танци
 • 129  участници с Народни инструменти

Аудитория на Фолклорен конкурс БЪЛГАРИН

Стаатистика фолклорен конкурс БЪЛГАРИН
Стаатистика Facebook и месечен анализ на аудитория – Фолклорен конкурс БЪЛГАРИН

През социалните мрежи и официалният сайт на конкурса ежемесечно видеоклиповете на конкурса достигат до

 • над 250 000 аудитория
 • 80% от която е в България
 • 65% жени, 35% мъже на възраст между 25 – 55 г.
Стаатистика YouTube фолклорен конкурс БЪЛГАРИН
Стаатистика YouTube – Фолклорен конкурс БЪЛГАРИН

 

ЕТАПИ на Фолклорен конкурс БЪЛГАРИН

Фолклорен конкурс БЪЛГАРИН
Фолклорен конкурс БЪЛГАРИН

Етап 1 – Регистрация и първоначален подбор

На 30 Май 2020 в 23:59:59 часа ще бъдат преустановени регистрациите във Фолклорен конкурс БЪЛГАРИН. От 30 Май до 30 Юни членовете на журито, съвместно с организаторите на конкурса ще направят първоначално отсяване на участниците. Най-подготвените и талантливи изпълнители ще преминат към Етап 2. Всички участници ще бъдат уведомени писмено по имейл за статуса на своето участие до 30-ти Юни 2020 г.

Етап 2 – Представяне на участниците в дигиталните канали на БЪЛГАРИН

Клиповете на участниците, достигнали до Етап 2 ще бъдат публикувани в официалните дигитални канали на БЪЛГАРИН в YouTube и Facebook до 30-ти Юни 2020 г.

Етап 3 – Избор на победителите от почитаемото жури

Най-добрите изпълнители на Фолклорен конкурс БЪЛГАРИН ще бъдат избрани от седемчленно жури. От 20-ти Юни до 30-ти Юни журито ще съвещава и ще определи победителите в първото издание на Фолклорен конкурс БЪЛГАРИН.

 • Непопулярни, автентични, изворни песни и мелодии ще получат допълнителни точки при оценяването.
 • Най-висока оценка ще получат изпълнители с изключителни певчески, музикални, танцови, артистични и творчески умения.
 • Ще се взима предвид оригиналността на изпълнението, певческите и инструментални способности, техника на изпълнение.
 • За “Народно пеене” ще се взима предвид орнаментика, произношение на диалектна форма, автентичност на звучене спрямо етнографската област на песента и др.

Победителите в първото издание на Фолклорен конкурс БЪЛГАРИН ще бъдат обявени и публикувани на 30 Юни 2020 г. в официалният сайт на конкурса.

Етап 4 – Онлайн гласуване в социалните мрежи на БЪЛГАРИН

Поради огромният интерес към конкурса, организаторите ще предоставят възможност на онлайн аудиторията, да определи кои са любимците на публиката самостоятелно и независимо от оценката на журито. За да бъде минимализирана и предотвратена манипулацията на вота, след обсъждане с водещи маркетинг експерти беше взето решение онлайн гласуването да се проведе в два етапа: 

 • Етап 4 – подбор на 36-те най-популярни клипове в социалните мрежи на БЪЛГАРИН
 • Финален Етап 5 – онлайн гласуване за избор на Любимците на публиката в официалният сайт на конкурса.

На 1-ви Юли ще стартира селекцията на участниците, които ще се борят за сърцата на публиката в официалните социални мрежи на Фолклорен конкурс БЪЛГАРИН. Участниците ще имат точно три седмици до 22 Юли 2020 г., за да достигнат до аудиторията и да бъдат оценени от своите почитатели. По 12 участници от категории Народно пеене, Народни танци и Народни инструменти, които получат най-висока оценка от публиката, с най-голям брой реакции, харесвания, споделяния и коментари ще преминат във финалният Етап 5. Видеоклиповете на всички 36 финалисти ще бъдат публикувани в социалните мрежи на БЪЛГАРИН в YouTube и Facebook. В Етап 4 и 5 отпадат възрастовите групи на участниците.

*Няма да бъдат отчитани коментарите, реакциите и споделянията на клиповете от самите участници, техните родители и преподаватели.

Етап 5 – Определяне на ПОБЕДИТЕЛИТЕ НА ПУБЛИКАТА

На 22-ри Юли 2020 от 18:00 часа ще стартира  заключителният  Етап 5 на Фолклорен конкурс БЪЛГАРИН.

На 30-ти Юли 2020 в 23:59 часа и ще бъде прекратено онлайн гласуването. Организаторите определят три дневен срок за анализиране на резултатите. 

На 03.Август 2020 от 18:00 часа ще бъдат обявени на живо ПОБЕДИТЕЛ НА ПУБЛИКАТА. Ще бъдат обявени носителите на специални и допълнителни награди предвидени за изпълнители и преподаватели, които с таланта и работата си са постигнали високи творчески резултати и са оставили отлични впечатления в организаторите от Фондация БЪЛГАРИН.

На официалният сайт на конкурса https://competition.bulgarian.bg от 23-ти до 30-ти Юли ще се проведе онлайн гласуване. В продължение на 7 дни, тридесет и шест финалиста с най-висока оценка от онлайн аудиторията ще се борят за наградата „ЛЮБИМЕЦ НА ПУБЛИКАТА“ на Фолклорен конкурс БЪЛГАРИН. Ще бъде присъдено Първо, Второ и Трето място и в трите категории Народно пеене, Народни танци и Народни инструменти. Победителте във финалният етап на Фолклорен конкурс БЪЛГАРИН ще получат парични награди в размер на 100 лв. за първо място, 75 лв. за Второ място, 50 лв. за 3-то място. Видеоклиповете на победителите ще бъдат публикувани в официалните дигитални канали на БЪЛГАРИН в YouTube и Facebook.

Наградите на фолклорен конкурс БЪЛГАРИН

Организаторите декларират, че това събитие е безплатно и ВИНАГИ ще бъде такова. Благодарение на подкрепата от нашите дарители сме подсигурили награден фонд в размер на 7000 лв. Представяме наградите за победителите:

Плакети с медна плочка
Специални гравирани дървени плакети с медна плочка, ще бъдат връчени на победителите в категории „Специални награди“.
 • Парични награди на стойност 3825 лв.

 • Специални награди

  Пазител на корена

  • Фондация БЪЛГАРИН ще връчи специални награди „Пазител на корена“, за висок принос към съхраняването на фолклорното ни богатство. Специално изработени плакети от естествени материали месинг, хром и бронз, с гравирани надписи върху дърво ще бъдат връчени на съвременните будители, които продължават делото по съхраняване и популяризиране на родният фолклор.

  Специални награди на Журито

  Организаторите ще връчат допълнителни награди в следните категории:

  • Най-малките, най-възрастните, най-оригиналните и атрактивни, индивидуални изпълнители
  • Най-атрактивните и талантливи семейства, участващи, като група
   /дует, трио, квартет и т.н./
  • Чуждестранен изпълнител
  • Специална награда ще бъде присъдена на групово изпълнение, което е записано дистанционно по време на извънредното положение и е подложено на видео монтаж. (това е единственото изключение в конкурса, което позволява групови изпълнения и видео монтаж на вече съществуващо съдържание в интернет).
 • Специално отляти медали от Месинг, Неръждаема стомана и Бронз са разработени за победителите на Първо, Второ и Трето място.
 • Почетни плакети ще бъдат връчени на преподаватели за активна дейност и работа с деца таланти

Първи онлайн фолклорен конкурс БЪЛГАРИН се осъществява с помощта на експертите в логистиката Еконт. Победителите на Първо място от всички категории и възрастови групи ще могат да посетят безплатно „Исторически парк“ заедно със своите семейства. Победителите на Първо Второ и Трето място от всички категории и възрастови групи ще получат материални награди и подаръци от Онлайн магазин БЪЛГАРИН. С парични награди ще бъдат наградени победителите над 14 г., както и победителите в Онлайн гласуването за Любимец на публиката.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.