fbpx

Шевиците – история и значение

"Три моми", фотография на Екатерина Николова
Какво представляват шевиците?

В носиите шевицата не е просто бродерия, тя е изкуство, което предава послания за бъдещите поколения. В нея са закодирани различни символи, които са били част от бита и културата на българина. Българската шевица е една от най – колоритните на Балканския полуостров. 

Символика

Символиката на шевиците касае носителя на самата дреха по време на неговия земен живот. Изобразяват се символи за плодородие, дълголетие, здраве и защита от злите сили, именно и за това те биват изобразявани на мъжките и женските носии. Шевиците са разположени в краищата им, за да не допускат злите духове да влизат при носещия. Често се срещат по ръбовете на ризите, защото ръкавите са широки и от там могат да преминат злините. Шевици се изобразяват и по деколтетата и полите. 

Мотиви

 Голяма част от мотивите на шевиците са пряко обвързани с бита и културата от времето, когато са били бродирани. Символите винаги са положителни, за да предпазват носещия дрехата и никога лоши, за да не предизвикат злите сили това е така, защото дрехата е в пряк досег до тялото и се явява като защитен слой на човека, който я е облякъл. За всеки етап от живота на човек, се различават различни мотиви.Тази разлика най – лесно се прави при женските носии, защото символите са различни при  различните периоди от живота на жената – дете, девойка, мома, годеница, невеста, майка, вдовица. Мотивите при момите дори се различават преди и след пубертета. Мома не може да носи носия с мотиви, които са свързани с майчинството.  

Мотивите в шевиците и символиката, която е в тях биват избрани според предназначението на дрехата, носещия я, неговия статус, неговия пол. Най – често срещаната бродерия е тази на простолюдието. 

При шевиците има канон, който се спазва и предава с умението за бродиране. 

На момите им е било разрешено да бродират само до сватбата, след това започват отново, когато трябва да научат дъщерите си на занаята. 

Какво символизират различните цветове?

Шевиците са изобразени в различни цветове, като всеки един от тях има определена символика. 

Червеният цвят символизира кръвта на майката и новия живот. Пази от уроки и магии. Булката носела червено було (това се правело до 1920г), а новороденото било в червени пелени. Червено е и първото яйце на Великден. 

Зеленият цвят е израз на вечния живот и се свързва с Дървото на живота – тристепенния символ на Вселената. 

Жълтият е свързан със слънце, огън, светлина, а щом стане дума за отвъдното – с починалите и с онези хора, за които успехът бил предопределен.

Белият цвят означава чистота, неприкосновеност, младежка непорочност и Божия светлина. До днес, в резултат на българските традиции, булката е в бяло. Бяла вълна носела булката на брачната церемония.

Най – често използвани символи

Дървото на живота – представлява тристепенна презентация на света на Земята. Короната му е небето, стеблото – земята, а корените – дома на демоните.

Дървото на живота
Дървото на живота, снимка: foreigner.bg

Богинята майка – този символ изобразява раждаща жена и пресъздава нейната плодовитост

Богинята Майка
Богинята Майка, снимка: vezba.bg

 

favicon

Канатицата – символ на семейството.Именно този символ сме избрали да представлява Фондация БЪЛГАРИН, защото вярваме в ценностите на семейството. Канатицата носи хармония, сили и равновесие. Тя беше представена подробно в предишни статии и тъй като е специална за нас и събрахме много информация, сме я разделили на две части: част 1; част 2

 

 

Източници:
https://www.lifebites.bg/iren-yamami-shevica/
https://www.lifebites.bg/balgarskite-shevici/

https://www.foreigner.bg/skritite-simvoli-v-bulgarskite-shevitsi/

Снимка на корицата: Екатерина Николова

Автор: Радиана Колева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.