„Пазител на КОРЕНА“.

БЪЛГАРИН има мисия да съхранява и популяризира българският фолклор, и народно творчество, да развива благотворителна и обществена дейност в подкрепа на нематериалното културно-историческо наследство на България.
Част от екипа на Фондация БЪЛГАРИН гр. Калофер, "Ботеви дни и нощи" 2018 г.
Екипа на фондация БЪЛГАРИН и гайдарския състав при НЧ „Христо Ботев“ гр. Калофер
  БЪЛГАРИН В основата на името му се съдържа смисълът на „благ човек“. Животът му е магия, кодирана в минало за самодиви и змейове. Неговата музика е разтърсващото звучене на гайдата, а щом чуе кавал светът сякаш се разтваря и всяка врата се отключва. Неговата история е съшита с шевица. Слънцето е негов знак, а бурята може да му е пътека. Корените му са дълбоки и винаги го връщат у дома. Прогонва злото чрез танц с енергия, споделена ръка за ръка. Танцува бос в жаравата, играе хоро в ледена вода и може да измоли дъжд… Той си ти. Той съм аз. Всички ние. БЪЛГАРИН. Българин се ражда като личен блог преди няколко години и, потопен в магията на българския фолклор, в музиката и танците на Жеравна, Рожен и Гела, пораства във фондация. Днес „Българин“ е кауза за съхраняване на най-голямото ни наследство, което прави богат всеки от нас. Наследството на дедите ни. БЪЛГАРИН носи, пази и обича България в сърцето си. БЪЛГАРИН СИ ТИ.  

Инициативи

  • Дигитална фолклорна библиотека | www.bulgarian.bg – Платформа за български фолклор в подкрепа на каузата да съхраним традициите и обичаите на България живи, за подрастващото поколение.
  • Благотворителна изложба „НОСИ Я до сърцето“
  • ЕТНО 360 – Интерактивна Виртуална Разходка на Национален Етнографски музей.

Цели

  • Създаване на национален дигитален архив за автентичен и обработен български фолклор  в съдържанието, на който влизат въздушни, 360 фото и видео, аудио, видеозаписи и фотографии на традиции, обичаи, песни и танци от цяла България и българските общности в чужбина.
  • Подкрепа на училища за изкуства с разширено изучаване на български фолклор. Създаване на национален дигитален каталог на фолклорните училища в България, представящ училищни програми, материални бази, преподаватели и успешно реализирани възпитаници.
  • Подпомагане творческото развитие на талантливи деца, осигуряване на стипендии и професионално обучение на възпитаници на фолклорни училища и университети, ученици в неравностойно социално положение и ученици с високи постижения, изучаващи български фолклор.
  • Организиране на фолклорни концерти и събития, като инициатива за подпомагане, съхраняване и популяризиране на българските традиции и занаяти.
  • Информационен бюлетин и фолклорни публикации онлайн с които се популяризират и развиват знания за българската  история, традиции и народно творчество.