fbpx

Какъв е произходът на пчеларството и методология на пчелите?

Пчелите живеят своя живот и правят това, което милиони години еволюция са ги научили. Пчеларството е изкуството и науката да взимаш от меда на тези работливи пчели, без те да го знаят. Целта на пчеларя е да поддържа пчелите достатъчно щастливи и здрави, докато събират сладкия “елексир на младостта”. Красотата на меда е в това, че не се нуждае от преработка или пречистване.

Домашното отглеждане на пчели е често срещана практика в целия древен свят, като започва приблизително около 2500 г. пр. н. е. в Египет и вероятно още по-рано в Китай. Първите опитомени кошери са били изработени от издълбани пънове на дървета и паднали дървени трупи, които са били любими на пчелните семейства. 

Преди около 2000 години пчеларите започват да използват първите изкуствени пчелни кошери. Скиците приличат на преобърнати саксии и са направени или от изпечена глина, или от тъкана слама. Малка дупка на дъното позволявала на пчелите да влизат и излизат, а гребенът е бил положен вътре. За да се сдобият хората с меда, за съжаление, се е изисквало унищожаването на кошера и често смъртта на цялото пчелно семейство. Така пчеларите започнали да търсят алтернативни дизайни на кошерите.

Дървените кутии за кошери стават по-често срещани от 18-ти век, което води до подвижния кошер на Франсоа Хубер или известен още като „книжен кошер“ – вертикален куп от подвижни рамки, наподобяващи книга. Идеята е била лесно да се премахват онези рамки, които съдържат мед, а не пчели, за да не се наруши семейството.

Преминавайки в 19-ти век, се появили и много други иновативни пчелини. През 1850-те години Лангстрот (министър и запален пчелен любител от Пенсилвания) построил дървен кошер въз основа на наблюдението си, че пчелите няма да построят гребен в пространство, по-голямо от 1 см. Той е измислил тип висящ кошер с подвижни рамки, разположени на разстояние точно 1 см. една от друга и на 1 см. от стените на кутията. За да могат рамките, пълни с мед, лесно да бъдат премахнати, без да се залепят или да оказват влияние върху съседните рамки. Кошерите Лангстрот все още са най-популярните кошери както за професионални пчелари, така и за любители. 

В България пчеларството е едно от най-популярните традиционни занимания във всички райони на страната. Според някои много древни записи за използването и продажбата на мед и за търговията с пчелен восък, нашата Родина е била сред едни от най-големите производители на този тип продукти. Българите, на чело с хан Аспарух, които са се заселили на територията на България, са идвали от района на р.Волга и е много вероятно да са били запознати с пчеларството.

Твърди се и че в началото славяните са събирали меда от диви пчели, но с течение на времето са се научили не само да ги отглеждат в кошери, но и са създавали медовина. Древен гръцки историк е твърдял, че траките са слагали меда в храната си, а също така и са продавали големи количества от “елексира на младостта” и на гърците. Най-ранните споменавания за пчелните кошери датират от приемането на християнството, когато църквата се е нуждаела от много пчелен восък за свещи. Това довело монашеските пчелини да бъдат освободени от данък, а манастирите започнали да произвеждат сами свещите, които продавали.

Българите са използвали традиционни кошери, като се твърди, че до 1939г. почти половината от 450 000 кошера в България са останали традиционни.

След като се запознахме с произхода и еволюцията на пчелните кошери, е време да разберем и самото вълшебство на тези малки и в същото време изключително ценни създания и по – конкретно как ние хората ги свързваме с фолклора днес. 

Пчелите се отличават във фолклора по целия свят и са представяни като символ от смъртта до изобилието. От много отдавна е известно, че хората и пчелите имат симбиотична връзка, така че не е чудно, че около тези насекоми сме разработили богата митология. Счита се, че пчелите служат като вечен мост между човешкия свят и мистичния. И за да се докоснем до магията им нека започнем с любопитни факти за тяхната митодология.

Знаете ли, че..

 • Медът и пчелната отрова се използват в няколко различни традиции на народната магия.
 • Пчелите са изобразени в скалното изкуство на палеолит в Испания, датиращо преди около 2,5 милиона години.
 • Преди пет хиляди години пчелата е получила статут на царски символ от древноегипетските фараони.
 • Божествата от няколко религии са свързани с пчелите, сред тях: Афродита –  Гръцка Богиня на любовта; Ра – Египетски Бог на Слънцето; индуисткият Бог Вишну и римската Богиня майка Кибела.
 • Древните келти вярвали, че пчелите образуват връзка между царството на духа и човешкия свят. Предполага се, че информацията може да бъде дадена на пчелите и те ще я предадат на починалите.
 • В Централна Европа имало обичай, при който булките и младоженецът да обикалят около кошер. Ако младоженецът бъде ужилен, това означава, че той ще бъде неверен в бъдеще и бракът ще се провали.
 • Според ирландския и британския фолклор, никога не трябва да купувате пчели с обикновени пари, а само със златни монети, въпреки че, ако е възможно, най-добре е да ги разменяте, за да не ги обиждате или да ги получавате като подарък.
 • В някои райони на Англия се смята, че след като някой умре, за семейството е важно да „отидат да разкажат на пчелите“ за смъртта.
 • Гърците вярвали, че бебе, чиито устни са докоснати от пчела, ще стане велик поет или оратор.
 • Ако пчела лети във вашата къща, това означава, че някой идва на гости. Ако убиете пчелата, посетителят ще ви донесе лоши новини.
 • Ужилванията от пчели се използват за лечение на болка както от артрит, така и от ревматизъм.
 • Известни са около 20 000 вида пчели, от които само малък брой правят мед.

Някога чували ли сте фразата „работлив като пчела“? Пчелите в кошера извършват многократно една и съща задача през целия ден. Пчелата може да лети до десет мили на ден, като събира прашец и нектар, за да се върне в кошера, отново и отново. Твърди се, че една пчела може да посети повече от два милиона цветя, за да събере достатъчно нектар, за да направи само един килограм мед. Така пчелите се свързват с упорит труд и старание.

И накрая, изключително важно е да споменем и влиянието, което пчелите оказват върху околната ни среда. Пчелите облагодетелстват други живи същества, като опрашват растенията. Това от своя страна се отразява на нашите хранителни продукти. Ако пчелите не разпространяват цветен прашец, се смята, че значителен процент култури – и по този начин храна – ще изчезне от нашата планета. Ето защо и Алберт Айнщайн веднъж е казал: „Ако пчелата изчезне от повърхността на земята, човекът няма да има повече от четири години.“

Автор: Соня Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.