fbpx

ФОНДАЦИЯ БЪЛГАРИН СТАРТИРА РОДОЛЮБИВА ДАРИТЕЛСКА ИНИЦИАТИВА

Дарение за СУ "Св. Климент Охридски" гр. Добрич

На 22 ноември 2017 г., Фондация БЪЛГАРИН направи дарение на тамбура и гайда, с което постави началото на „НосиЯ до сърцето“ благотворителна кампания, в подкрепа на талантливи деца изучаващи български фолклор. В поредица от благотворителни концерти, народни веселия и изложби всеки месец ще се опитваме да подкрепяме училища и читалища, в които българският дух е жив и имат нужда от народни носии или фолклорни инструменти. Станимир Георгиев – изпълнителен директор на Фондация БЪЛГАРИН лично предаде първите инструменти в ръцете на деветокласниците – Симона Йорданова и Христо Бошнаков, възпитаници на СУ „Климент Охридски“, гр. Добрич. Изборът на учениците е направен по мотивирано предложение на преподавателския колектив на училището и след съгласуване с Експертния съвет на фондацията.

Инструментите са изработени по специална поръчка. Тамбурата е дело на Светослав Митев, майстор от гр. Габрово, наследил занаята от своя 89 годишен дядо – Стефан Стефанов. Гайдата е изработена от Димитър Димитров, майстор на автентични музикални иструменти от с. Терзийско, Бургаска област.

 

 

Инициатива на Фондация БЪЛГАРИН продължава с благотворителна изложба “НосиЯ до сърцето”. Художничката Юлия Бузилова се включва в добрата кауза с 11 картини с фолклорна тематика и мотиви, които ще бъдат предложени на търг, а реализираните приходи ще бъдат използвани за закупуване на народни носии на деца таланти от Национално училище за фолклорни изкуства “Филип Кутев” гр. Котел и народно читалище”Христо Ботев” гр. Калофер. Част от средствата ще бъдат предоставени и на Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН в подкрепа на дарителската кампания за образователен център в Националния етнографски музей. Изложбата може да бъде посетена от 12 до до 26 декември 2017 в Националния етнографски музей и от 27 декември до 12 януари 2018 в Grand Mall Varna. Повече информация за изложбата тук.

Снимки на Ангел Радилов, Добрич утре

Концерт на децата от училището по изкуства „Св. Климент Охридски“ гр. Добрич по случай патронния им празник.

 

Информация в медиите:

Добрич Утре

Подиум

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.