fbpx

Годишен отчет на Фондация БЪЛГАРИН за 2019 г.

Част от хората, които помогнаха на Фондация БЪЛГАРИН

В тази публикация ще се опитаме да обобщим най-съществената част от работата, която екипът ни успя да свърши през изминалата 2019 година.

КРАТКА ИСТОРИЯ

БЪЛГАРИН се ражда, като личен блог за популяризиране на българския фолклор и народно творчество през 2015 година на поляните на Роженския събор. Потопен в леденото Мъжко хоро в Калофер, в нестинарските игри на Странджа, вълшебният звук на родопската гайда в Гела и кукерските маски на Сурва, в края на 2017 г. БЪЛГАРИН пораства във фондация. Днес БЪЛГАРИН е кауза за съхраняване на културно-историческото ни наследство и ПАЗИТЕЛ НА КОРЕНА.

 

Част от екипа на Фондация БЪЛГАРИН по време на „НосиЯ и Танцувай“ – Фолклорно веселие с кауза.

Кампаниите, които реализирахме през 2019.

ДАРОВИТИ ДЕЦА

Основен приоритет в дейността на Фондация БЪЛГАРИН са децата на България. В началото на 2019 година Фондация БЪЛГАРИН стартира кампания “Даровити деца”, в подкрепа на млади таланти в неравностойно положение изучаващи български фолклор. Субсидията е под формата на  директно финансиране и е насочена в две направления.

 • Образователна дейност. Финансиране на даровити деца за извънучилищни занимания, подготвителни уроци за прием в музикални училища със специалност фолклор, уроци по солфеж, народно пеене, музикални инструменти и народни танци.
 • Конкурсна дейност и изяви. Финансиране на даровити деца за участие в национални конкурси, престижни фолклорни фестивали, надигравания, надпявания и надсвирвания.  Субсидията включва разходи за конкурсни такси за участие, транспортни и командировъчни разходи, нощувки и др.
Йордан Станчев с една от наградите спечелени през 2019 г.

През  2019 г. двама братя и две сестри получиха финансова подкрепа чрез  кампанията “Даровити деца”. Йордан и Стефан Станчеви (10/14 г.) от гр. Варна, получиха възможност да участват на четири престижни фолклорни конкурса, като успяха да спечелят призови места на всеки един от тях. Голяма част от средствата за малкия Йордан бяха дарени от десетки хора, които видяха видеоклип в социалните мрежи, на който младият изпълнител свиреше на акордеон на улицата. Екипът ни се свърза със семейството на малкия Данчо и се запознахме с неговия по-голям брат Стефан, който също е музикант. Двете талантливи деца бяха първите, които се възползваха от направление “конкурсна дейност и изяви” на кампанията “Даровити деца”.

Мария и Гергана Златеви на 9 г
Мария и Гергана Златеви на 9 г. Част от „Даровити деца“ на Фондация БЪЛГАРИН

Мария и Гергана Златеви 9 г. от гр. Варна  също получиха възможност да посетят голям детски фолклорен конкурс, от който се върнаха с награди. Двете талантливи сестри ще бъдат финансирани да продължат своето обучение и да посетят още няколко национални фолклорни конкурси и през 2020 г. Голяма част от средствата за кампания “Даровити деца” се събират  в кутии за дарения, които бяха поставени в обектите на нашите приятели от Верига заведения за хранене Гюрлата и Верига магазини 300. Благодарим им от сърце за подкрепата!

Кандидатстването в “Даровити деца” става посредством попълване на формуляр в официалния сайт на Фондация БЪЛГАРИН /форма за кандидатстване за финансиране/

НосиЯ и Танцувай / Фолклорно веселие с кауза

Първото по рода си Фолклорно веселие с кауза НосиЯ и Танцувай в подкрепа на талантливи деца, изучаващи български фолклор, стартира през месец март 2019 г. Последваха още две издания, на които успяхме да подсигурим 12 бр. северняшки носии за единадесетокласниците от паралелка Хореография на СУХНИ “Константин Преславски” гр. Варна. Носии и фолклорни инструменти бяха закупени за изгорялото вековно читалище Яким Деспотов в с. Гложене, община Козлодуй. Кампанията за читалището беше инициирана от Милен Великов, който имаше огромен принос за нейния успех. 

„НосиЯ и Танцувай“ в Юнашки салон гр. Варна

На третото издание през месец Ноември беше проведена “Гайдарска вечер” с участието на най-големите гайдарски школи в гр. Варна, по време на която стартирахме кампанията за набиране на средства за носии за НУМТИ „Добрин Петков“ гр. Пловдив. Програмата включваше изпълнения на Гайдарски оркестър при ОУ „Антон Страшимиров“ гр. Варна с ръководител Недко Царев, Гайдарски оркестър на НУИ „Добри Христов“ гр. Варна с ръководител Алексей Енчев, Гайдарска школа “Тракия” при Тракийско дружество гр. Варна с ръководител Никола Георгиев, Гайдарски оркестър на СУХНИ “Константин Преславски” гр. Варна с ръководител Драгни Драгнев.

Домакини на събитията бяха Морско казино и Юнашки салон, а на сцената на НосиЯ и Танцувай пяха, свириха и танцуваха едни от най-обичаните фолклорни изпълнители, сред които: Здравко Мандаджиев, оркестър Бриз, оркестър Варненски ритъм, Академичен танцов театър при ВСУ, танцов ансамбъл при СУХНИ “Константин Преславски, танцов състав при ”СУ Елин Пелин и др.

ТОПЪЛ ОБЯД / за хора в нужда

В края на 2018 г. Фондация БЪЛГАРИН стартира първата благотворителна кампания ТОПЪЛ ОБЯД, с която подсигури новогодишен обяд за близо 1000 български граждани в нужда, социално слаби лица, многодетни семейства, възрастни хора с увреждания и други рискови групи на територията на Община Варна. На Нова година, Великден, националните празници и официални почивни дни социалната кухня към община Варна не работи, а храна за нуждаещите не е предвидена от общинския бюджет.

През 2019 г. продължихме кампанията ТОПЪЛ ОБЯД и я осъществихме два пъти – на Великден, и за новогодишните празници. Броени дни след обявяването на кампанията, частни дарители  и бизнеси подсигуриха хранителни продукти, и средства за топъл обяд на близо 1000 души, част от най-уязвимите социални групи в нашето общество. Организацията на кампанията беше осъществена в активна координация с община Варна, Българската Агенция за Безопасност на Храните и СНЦ „Здраве, Култура, Самочувствие“. През 2020 г. ще продължим с благотворителната инициатива, като първата планирана такава е на Великден.

Част от екипа доброволци на Фондация БЪЛГАРИН след поредната успешна свършена работа съвместно с Фондация Йонко Дяков

НосиЯ до сърцето / пътуваща изложба

Фондация БЪЛГАРИН организира изложба  “НосиЯ до сърцето” в подкрепа на фолклорни училища, читалища и музеи с активна творческа и просветителска дейност. Целта на благотворителна инициатива е подсигуряване на инструменти и носии за училища с профилирано и разширено изучаване на български фолклор, както подпомагането на читалища и музеи, които развиват активна творческа и просветителска дейност.

„НосиЯ до сърцето“ в Гранд мол Варна

Първото издание на“НосиЯ до сърцето”се проведе през 2018-та година. Талантливата художничка Юлия Бузилова се включи в родолюбивата инициатива с единадесет картини с фолклорни мотиви, които бяха представени в Национален Етнографски музей, както и в гр. Варна. 

 

Второто издание на “НосиЯ до сърцето” започна  през месец Август 2018 година и продължи до началото на 2019 г.. Благотворителната изложба обиколи 6 български града, гостува на събори, фестивали бизнес семинари и музеи. На родолюбивата кауза откликнаха шест български художници: Ирина Цветкова, Яна Любенова, Георги Петров, Юлия Бузилова, Миряна Койнова, Радосвета Желязкова, които представиха над двадесет и пет творби с етнографска тематика и фолклорни мотиви. Тази необикновена експозиция от картини премина повече от 4000 км. Благодарение на двете кампании бяха събрани 11 700 лева, с които бяха закупени народни носии и фолклорни инструменти за училища, читалища и музеи в цялата страна.

 

 

Дарение народни носии за II СУ „Професор Никола Маринов“ гр. Търговище

Списък с подкрепените до момента училища, читалища и музеи от „Фондация БЪЛГАРИН“:

 • СУ Климент Охридски гр. Добрич 
 • НФУ Широка лъка
 • НУФИ Филип Кутев гр. Котел 
 • СУ „Свети свети Кирил и Методий“ гр. Пловдив 
 • Народно читалище “Христо Ботев” гр.Калофер 
 • СУ „Елин Пелин“ гр. Варна
 • СУ „Проф. Н. Маринов“ гр. Търговище
 • Дарение 1100 лв. на Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.
 • НЧ „Кирил и Методий-1952“ с. Егрек

 

Вижте отчета на Фондация БЪЛГАРИН ЗА 2018 Г.

Изказваме огромните признателност към всички ДОБРОВОЛЦИ, които отделят от своето време и енергия и стават част от нашите инициативи и кампании.

Огромни благодарности и към нашите ДАРИТЕЛИ, без чиято подкрепа нямаше да се справим.

Сърдечно благодарим и на нашите ПАРТНЬОРИ, които подпомагат развитието на Фондация БЪЛГАРИН. Заведения за бързо хранене ГЮРЛАТА, Компания за прецизно земеделие и интелигентни селскостопански машини НИК, Верига магазини 300, Транспортни услуги Транс&Трейд 1,Видео и фотография InsideView, Пицарии Амичи, Ресторанти Годзила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.