fbpx

Стартира първият ОНЛАЙН фолклорен конкурс БЪЛГАРИН

“Бъдещето на България” е творба на фемоменалната художничка Юлия Бузилова

Стартира първият ОНЛАЙН фолклорен конкурс БЪЛГАРИН

За първи път ще се проведе онлайн надпяване, надсвирване и надиграване за изпълнители на български фолклор в подобен формат!

На 20 април стартира първият изцяло ОНЛАЙН конкурс „БЪЛГАРИН“ за фолклорни изпълнители, певци, танцьори и музиканти от всички възрасти. Основната цел на конкурса е да се повдигне духът на българите в условия на световна пандемия, да се популяризира родния фолклор и да се даде възможност за изява на талантливи изпълнители. Надпреварата ще се проведе в рамките на един месец, като наградният фонд за победителите се равнява на 5000 лв. 

Онлайн конкурс БЪЛГАРИН

Участие могат да вземат всички български и чуждестранни граждани от цял свят в категориите – народно пеене, народни инструменти и народни танци. Изпълнителите могат да участват индивидуално в 5 възрастови категории. Съвместни изпълнения могат да изпращат и семейства, а при отпадане на извънредното положение се допуска свободно участие в конкурса и на групи.

Парични награди са предвидени за тримата най-високо оценени участника на възраст над 14 години, а тримата малки победители във всяка от категориите до 14-годишна възраст ще получат награди и грамоти за участие. Организаторите са предвидили специални награди в 12 допълнителни категории извън конкурсната програма. 

Оценките и класирането на всички таланти ще се формира от почитаемо жури с дългогодишен опит в българския музикален фолклор. Оценката на онлайн публиката ще бъде също от значение при формирането на крайните резултати.

  • доц. д-р Владимир Владимиров – Ръководител катедра “Музикален фолклор” в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство “Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив
  • доц. д-р Галя Петрова-Киркова – Преподавател по народно пеене в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство “Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив
  • ас. д-р Ивайло Иванов – Преподавател по народни танци в Варненски свободен университет “Черноризец Храбър” гр. Варна и Творчески директор на Ансамбъл БЪЛГАРИН
  • Драгни Драгнев – Преподавател по гайда в СУХНИ “Константин Преславски” гр. Варна и Художествен ръководител на Оркестър БЪЛГАРИН
  • Ивайло Николов –  Председател на Управителният съвет на Фондация БЪЛГАРИН

 

Освен паричните награди най-талантливите и мотивирани изпълнители ще получат покана и възможност да участват в новогодишния благотворителен концерт, организиран от Фондация БЪЛГАРИН. Най-добрите инструменталисти и певци ще бъдат поканени за  съвместна творческа работа в състава на Оркестър БЪЛГАРИН с възможност за професионална реализация, концерти и участия в страната и чужбина. Най-добрите танцьори ще получат покана и достъп до майсторските класове по народни танци на Ансамбъл БЪЛГАРИН и Клуб за народни танци БЪЛГАРИН.

Ансамбъл БЪЛГАРИН на сцената на Гранд мол Варна

Организатор на събитието е Фондация БЪЛГАРИН, която цели съхранение и популяризиране на българския фолклор и народно творчество. Научете повече за  нашите инициативи и благотворителни кампании в подкрепа на културно-историческото наследство на България. 

Провеждането на ОНЛАЙН Фолклорен конкурс БЪЛГАРИН е идея, която се заражда през 2018 г. по предложение на известния гайдар Драгни Драгнев –  художествен ръководител на Оркестър БЪЛГАРИН. Той споделя идеята си на Станимир Георгиев, изпълнителен директор на Фондация БЪЛГАРИН и така започва подготовката за конкурса. По план, първото издание на планираният за ежегоден конкурс е предвиден да бъде проведен в края на 2020 г, но след обявяването на извънредно положение екипа решава, че неговото време е дошло.

Участниците могат да изпратят своите видеоклипове на e-mail: bulgarian.competition@gmail.com  чрез уеб платформите за пренос на данни: Google Drive, dox.bg или wetransfer.com до 23:59:59 часа на 20 май. 

Повече информация, пълните правила и регламент за участие в конкурса можете да намерите на www.competition.bulgarian.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.