fbpx

5 СЪВЕТА КЪМ КАЧВАЩИТЕ ШИПКА НА 3 МАРТ

Екипът на БЪЛГАРИН на Шипка. 3 Март 2018 г.

Ако тази година на 3 Март за първи път ще извървите 894-те стъпала към Шипка, тези 5 съвета може да са ви полезни!

Наричат го “Чутовния връх” и “Паметника на свободата”. Преди години имах щастието да посетя за първи път Шипка на 3 Март. Бях виждал бронзовият лъв от близо и преди, в различно време на годината, но през 2016 реших да отдам почит към падналите в борбата за освобождението на родината ни именно на връх Свети Никола, където е издигнат Паметника на Свободата – Шипка. От тогава, всяка година съм неизменно на мястото отбранявано по време на Шипчинската битка. Мястото , на което са се разиграли решаващите за Руско-турската война и Освобождението на България боеве през лятото на 1877 г.  

 

  1. Тръгнете рано към върха. 

Хиляди хора от цяла България ще бъдат на Паметника на свободата през този ден (включително руснаци, украинци и др.). Препоръчвам ви да станете рано и най-късно в 6:30 – 7:00 часа вече да сте тръгнали нагоре. За това е добре да нощувате някъде в района на с. Шипка. Ако все още не сте си намерили къде да отседнете, вижте предложенията на Комплекс КРЪНСКО ХАНЧЕ, където можете да намерите икономични нощувки. Пътят от с. Шипка към върха ще бъде своеобразен паркинг с еднопосочно движение нагоре и само градският транспорт и специализирани автомобили ще бъдат допускани да слизат обратно. Колите ще паркират в дясната лента една зад друга по реда, в който пристигат. Ако тръгнете след 7:00 часа сутринта,  ще се наложи със сигурност да вървите пеш нагоре защото стотици ранобудни и предвидливи хора, които живеят наблизо вече ще са паркирали автомобилите си преди вас  и колкото по-рано се качите, толкова по-малък пешеходен преход ще имате. Не забравяйте, че горе ще ви чакат 894 стъпала, които за хора без минимална физическа подготовка се оказват истинско изпитание в комбинацията с няколко километра пешеходен преход нагоре към основата на върха. Не на последно място е обратният път, който е значително по-лек, но все пак е същото разстояние.

 

По пътя към Шипка
Пътят нагоре към Шипка рано сутринта на 3 Март
  1. Облечете си топли дрехи

Исторически факт е, че климатичните условия на Шипка не са особено благоприятни. Паметникът се намира на 1 331 метра надморска височина. Основите на паметника са били тържествено поставени през 1922 г., но грубият строеж е завършил чак през 1929 г. , защото много работници и строителни бригади са избягали от строежа именно поради тежките метеорологични условия и бруталния вятър, който почти не спира да жули. Задължително си носете дебели връхни дрехи, шапка, шал и ръкавици. Облечете се като за нормален ден в планината с удобни обувки.  Дори и да е слънчево времето, на върха вятъра е безмилостен. Ще видите много смели хора облечени само с народни носии и много измръзнали хора увили се с националния флаг. Чувството да се загърнеш с флага предполагам им носи илюзорна топлина, но има и много хора, които считат този жест за неуважителен към българското знаме. Въпрос на интерпретация и различни гледни точки. Не вярвам, че има и един българин на Шипка, който да не почита България и всичко българско и родно. 

3 Март на Шипка
Вятърът на Шипка е безмилостен. Ямурлука си остава едно от най-добрите предпазни средства срещу студа.
  1. Носете си нещо за хапване и вода.

На върха ще има десетки хиляди прегладнели от изкачване на баир и стъпала хора. В подножието на Шипка има само 3-4 заведения за хранене и едва няколко изнесени щанда за кебапчета, кюфтета и бърза закуска. Хилядите гладни и жадни българи, руснаци и др, които са дошли да поднесат своята почит към смелите ни предци ще висят по дълги опашки за залък топла храна или чаша чай. За да не озвереете от глад и за да не се обезводните, можете да си носите някакви ядки или нещо за гризане, докато се освободи маса в някое от претъпканите заведения или дойде вашият ред на опашката. Малка бутилка вода в джоба или чантичката е винаги добро решение при всякакви физически активности. Слизането надолу започва след официалните церемонии, което обикновено става в ранния следобед.

Паметника на свободата и 894 стъпала от площада до върха
  1. Заредете се с търпение 

Десетки хиляди ще посетят националната светиня на този ден. Това е свързано с изчакване по стълбите нагоре и надолу на възрастни хора, майки с деца, хора с влошено физическо и здравословно състояние, които въпреки всичко ще бъдат на върха. Млади и стари, хора от всички социални прослойки, с различни политически и религиозни възгледи ще се обединят на този ден и заедно ще отдадат почит на далите живота си за родината ни. За съжаление през  /2018/ станахме свидетели на нечувана организационна пародия. Лявата половина от последната, най-стръмна част на стълбите в подножието на паметника беше затворена за една шепа официални лица. Образува се „човешка блокада“, от хора, които нито можеха да слязат, нито да се качат нагоре и се принудиха да нагазят през преспите встрани от стълбите.

хиляди нагазиха в преспите поради блокирани стълби
Хаос, безпорядък и газене в преспи / Шипка 2018 г.

Президента и политиците с двамата патриарха бяха окупирали върха пазени от цяла армия жандармеристи и полицаи. Само едната страна на паметника беше достъпен. Отвсякъде беше заварден и заграден с прегради и беше ограничен достъпа за поднасяне на цветя от 10 сутринта чак до ранния следобед, когато “величайшите” партийни, политически и църковни лидери най-сетне освободиха от нежеланото си присъствие народният монумент. Хиляди хора се блъскаха по стълбите и не можеха да мръднат, защото някой организационен гений беше измислил официалната част вместо горе до паметника, (както всяка друга година) да бъде преместена долу в основите на стъпалата, където бе и най-големият човекопоток. Дано организаторите са си взели поука от грешката, която допуснаха миналата година и не я повторят!

Непроходимите за движение централни стъпала пред паметника
Нечувана организационна пародия и затваряне на стълбите за хората, принудени да газят в снега

 

  1. Не носете оръжие и излишен багаж

В основата на паметника има голям пункт със завишени мерки за сигурност. Заради официалните лица преминаването от площада в основата към стълбите става, чрез пропускателен режим подобен на летищата. Ако носите оръжие, пищови или ножове ще ви бъдат отнети, описани и съхранени до излизането ви през пункта на връщане. Битките на върха са вече приключили и няма да имате нужда нито от нож, нито от пистолет. Намалете багажа си до минимум и вземете със себе си само най-необходимите неща, за да ви е леко по пътя нагоре. Ако пистолета ви е бутафорен от Възраждането и е част от носията или четническата ви униформа – ще мине!

На върха е пъстра гледка от деца, крайни националисти и пенсионери, до скинари и обикновени хора милеещи за България. Чуват се мощни възгласи „За България – свобода, или смърт“, а децата са най-възторжени във виковете си и крещят с чист и неопорочен патриотичен глас: „Героите на България не умират“! Изключително зареждащо преживяване, което е трудно да бъде описано и със сигурност го препоръчвам на всеки българин. Поне веднъж да качи Шипка на 3-ти Март.

Хиляди млади хора ще посетят Шипка и тази година

Историята помни подвига на предците ни, но малко хора знаят, че една от главните причини да го има величествения монумент е майстора ръководил строителството на обекта и главен зидар Пеньо Атанасов – Бомбето. Дълбок поклон и към хилядите строителни работници, инженери и архитекти трудили се неуморно в ужасни атмосферни и климатични условия. В набирането на средства е участвал с доброволни дарения целият български народ.

Снимка: предоставена от Веселин Шивачев, с любезното съдействие на МФСВИ
Откриването на Шипка. Снимка: предоставена от Веселин Шивачев, с любезното съдействие на МФСВИ

Този величествен монумент е символ на българското обединение за свобода. Единствено на 3 Март и единствено на Шипка могат да бъдат видяни толкова много българи, развяващи трибагреника с греещи лица, пеещи български възрожденски песни в прослава на падналите в бой за свободата на България. Шипка е върхът, който всеки българин трябва да покори!

Автор: Станимир Георгиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.