fbpx

5 МИТА ЗА МЪЖКОТО ХОРО В КАЛОФЕР

БЪЛГАРИН, Мъжко хоро

За поредна година дружината ни гостува в гр. Калофер на 6 Януари. Ежегодно пътуваме по няколко стотин километра, през снежни виелици и затворени пътища, за да почетем една уникална българска традиция и да станем част от магията на Мъжкото хоро.  Много хора ни писаха с въпроси относно правилата и организацията на обичая и в тази публикация ще се опитам да акцентирам върху основните моменти.

Мит номер 1. Алкохолът предпазва от измръзване.
И да се напиеш пак ще измръзнеш. Алкохолът не помага и не предпазва от ледената вода в реката. Единствено може да  навреди, ако не се пие умерено. Ето и три неприятни сценария, които са играни през изминалите години.
– Толкова да си пиян, че да не можеш да си спомниш в коя къща си отседнал, което води до безцелно лутане из улиците на Калофер в измръзнало състояние и ужасни спомени.
– Толкова да се напиеш, че видимо да не можеш да си стоиш на краката и полицията да не те допусне до хорото.
– Толкова да се нокаутираш предната вечер, че приятелите ти да не могат да те събудят за хорото и да се окаже, че си пътувал няколко стотин километра за едно напиване, вместо да преживееш един невероятен празник.

Мит номер 2. Биволската мас предпазва „мъжкото достойнство“ от измръзване.
Има практика мъжете да се мажат със свинска, или биволска мас, но това е по скоро илюзорен защитен слой. И да си намажеш мъжките атрибути с мас от мамут, пак ще се смали и почти ще изчезне. Мъжкото ти измръзнало самочувствие ще се възстанови, бавно до минути и напълно няколко часа след реката, заедно с безчувствените пръсти на краката и ръцете.

Мит номер 3. Мога да надхитря местните и да сложа неопрен под носията.
Преди да направиш тази глупост и преди да скверниш обичая нека се запитаме защо изобщо е нужно да влизаме в реката. Каква е целта ни? Показност, инстаграм, селфита, снимки, медии, или целта е да се изтанцува танц, който е тържество на българския дух. Обредно наричане, да се пребориш със собствените си страхове, да си калиш волята и духа с ледена вода и да си наречеш щастие, здраве и успехи. Слагайки неопрен залъгваме единствено себе си!

Мит номер 4. Най-трудната част на хорото е в началото докато свикнеш със студа.
Със студ не се свиква. Холандеца Уим Хоф с прозвището „Леденият човек“ има способноста, благодарение на трениран ум и дихателни техники, да издържа на много ниски температури дълго време, но на нормалните хора им е студено през цялото време на хорото. Няма определени минути за престой в реката, обикновено местните стоят по-дълго от гостите, защото са по-тренирани. Тялото ни само ни подсказва кога е достигнало до своя лимит и кога е време да се излезе. Най-трудната част на хорото е след излизане от водата. Тогава осъзнаваш, че стъпваш буквално върху кокалчетата на краката си и адска болка те пронизва през целия път до мястото на размразяване. Затова е важно и препоръчително да планирате нощувка в близост до реката, за да можете не само да се размръзите под топъл душ, но и да легнете за няколко минути завити с топли завивки.

Мит номер 5. Жените също имат място в Мъжкото хоро.
Обреда е мъжки и датира от преди раждането на феминизма като понятие. Така както на следващия ден е Женски Водици и мъжете нямат работа при жените, за да извършат своята магия, така и на Мъжкото хоро няма място за женска енергия.

Няколко правила и препоръки към начинаещи:

1. Изчаква се влизането на местните в 8:00 начело с гайдарски състав при НЧ „Христо Ботев“ гр. Калофер. Хвърля се кръста в реката и се дава на най-малкия участник в хорото.
2. Около 8:15 влизат и гостите на града, които се присъединяват към хорото на местните и заедно танцуват хорото.
3. Официалната песен на хорото, която се пее по време на обреда е „Залюбила е Василка“.
4. Препоръчително е влизането във водата да става с народни носии.
5. Не се допуска влизането в реката на хора във видимо нетрезво състояние.
6. Не се толерира използването на партийни или политически символи в реката. Българският трибагреник и Самарското знаме са неизменна част от обичая.

Подготовката за хорото стартира около 6 сутринта, когато обличаме носиите и си припомняме текста на песента. Взимаме манерка с греяно вино и отпиваме по малко през целият път към хорото. Вървим по ризи въпреки студа,  за да се климатизират телата ни. Не влизайте с цървули, а ползвайте гумени галоши или стари черни обувки. Изчакваме местните и хвърлянето на кръста, и влизаме. Препоръчваме постепенно размразяване след реката за нормализиране на телесната температура и кръвоснабдяване. Не е препоръчително да се пуска гореща вода, заради опасност от изгаряне на безчувствените и изтръпнали крайници. Необходимо е да се назначи отговорник за отключване на къщата, където сте отседнали, или ако нямате нощувка алтернативен вариант е размразяване в автомобила, с който сте пристигнали, но не го оставяйте да изстива. След хорото можете да отдадете почит на паметника на Христо Ботев, където ще се проведат и тържества по повод  годишнина от рождението на националния герой на България.

Мъжки Водици е от старата вяра на българите, преди християнството. Дали се празнува Богоявление, Йордановден, или Водици и трите се преплитат в кулминацията на мъжката енергия. На 6-ти Януари се отбелязва прехода към следващия природен цикъл. За щастие природните цикли не се интересуват от неопрена НА ПИШМАН МЪЖЕТЕ под носията. Имало я е тази традиция и пак ще я има. Не може да се спре порива на душата от изява на вътрешните движещи сили в хармония с природата. В днешно време „Мъжкото хоро“ не е само преклонение към предците и съхранение на традиците. Демонстрация на сила и мъжество на здрави и горди мъже, обединени в братска верига, хванати за ръце и пеещи народни песни. Това са българските юнаци, които пазят духа на Ботев и Левски и ще са утрешните пазители на България.

Автор: Станимир Георгиев

 

One thought on “5 МИТА ЗА МЪЖКОТО ХОРО В КАЛОФЕР

  1. barin says:

    Мисля, че е стара българска традиция, но има и опоненти, които твърдят, че се е появило преди 30 години. Добре е да видите и моето написано.
    barin.blog.bg/history/2017/01/26/myjkoto-horo-v-kalofer-stara-bylgarska-tradiciia.1505853

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.