fbpx

НосиЯ и Танцувай – Гайдарска вечер в подкрепа на даровити деца изучаващи фолклор

Тази събота на 16.11 се състоя третото по рода си народно веселие с кауза “НосиЯ и Танцувай”, в подкрепа на талантливи деца изучаващи фолклор. Юнашки салон се превърна в сцена на най-големите гайдарски школи в гр. Варна, които с радост откликнаха на родолюбивата инициатива на Фондация БЪЛГАРИН и се събраха на една сцена заради каузата.

НосиЯ и Танцувай - Гайдарска вечер
НосиЯ и Танцувай 3 – Гайдарска вечер в Юнашки салон гр. Варна

В първите две издания на събитието, бяха дарени народни носии и инструменти за СУХНИ “Константин Преславски” гр. Варна и изгорялото читалище “Яким Деспотов” в с. Гложене.
На третото издание на “НосиЯ и Танцувай”, гостите и организаторите от Фондация БЪЛГАРИН успяха да съберат сумата от 1100 лева, която ще бъде дарена на НАЦИОНАЛНО УЧИЛИЩЕ ЗА МУЗИКАЛНО И ТАНЦОВО ИЗКУСТВО „ДОБРИН ПЕТКОВ“ гр. Пловдив. Със средствата ще се  подсигурят национални шопски носии за народния хор към училището, на стойност 4000 лв. Останалата част от сумата и този път ще бъде събирана чрез дарения. Наградите в благотворителната томбола бяха предоставени от спомоществователите на “НосиЯ и Танцувай” – Aqua House, Исторически парк и Магазин “Хорце”. Гостите на събитието бяха пременени в любимите си народни носии, а богатата фолклорна програма включваше над 100 участника, сред които :

Танцов състав при СУ Елин Пелин гр. Варна с ръководители Тодор Тодоров.
Даровитите сестри Гергана и Мария Златеви на 9 г.
Гайдарски оркестър при ОУ „Антон Страшимиров“ гр. Варна с ръководител Недко Царев.
Гайдарски оркестър на НУИ „Добри Христов“ гр. Варна с ръководител Алексей Енчев.
Гайдарска школа “Тракия” при Тракийско дружество гр. Варна с ръководител Никола Георгиев.
Гайдарски оркестър на СУХНИ “Константин Преславски” гр. Варна с ръководител Драгни Драгнев.
Специален гост на събитието беше виртуозният гайдар Божидар Симеонов, който зарадва публиката със своите изпълнения. Домакин на “НосиЯ и Танцувай 3” беше Юнашки салон в гр. Варна.

По традиция след концертната част се виха кръшни хора до полунощ, под акомпанимента на оркестър “Варненски ритъм”. Петя Драгнева, Румяна Михалева, Георги Стоянов – клавир, Емил Трушев – кавал, Ръководител – Драгни Драгнев-гайда.

Приятно изненадани останаха трима от участниците в събитието, с награди за най-колоритни и редки, автентични носии.

Един от гостите получи специална награда колекционерски пъзел на български забележителности, любезно предоставен от Роден Пъзел.

БЪЛГАРИН и Роден Край
На снимката: Основателя на Роден Пъзел – Надежда Серафимова и Станимир Георгиев – Изпълнителен Директор на Фондация БЪЛГАРИН връчват наградата.

Зимата е сезонът, през който носиите ни обикновено почиват в гардероба, но организаторите от Фондация БЪЛГАРИН вече планират НосиЯ и Танцувай 4, чиято локация все още не е обявена. Ако желаете да сте сред първите поканени, следете БЪЛГАРИН в социалните мрежи, както и на www.bulgarianfoundation.com, където можете да се запознаете по-отблизо с благотворителните ни инициативи.

Екипът на Фондация БЪЛГАРИН изразява своята благодарност и към основните ни дарители и партньори, които подкрепят устойчивото ни развитие:

Верига заведения за хранене Гюрлата, Верига магазини 300, Пицарии Амичи

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.