fbpx

Интервю с член на журито на онлайн конкурс Българин – Галя Киркова

Галя Киркова е част от журито на онлайн конкурс Българин. Тя е преподавател по Народно пеене в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив, също така и артист – изпълнител и педагог, работещ активно в областта на българския музикален фолклор.

Доц. Д- р. Киркова, Вие станахте жури на първия онлайн фолклорен певчески, танцов и инструментален конкурс Българин? Имаше ли нужда родната фолклорна сцена от подобна инициатива във време на пандемия?

Искам да благодаря за поканата и предизвикателството да бъда част от състава на почитаемото жури на Първия онлайн фолклорен певчески, инструментален и танцов конкурс „Българин“. Това се случи наистина в една необичайна за всички нас обстановка – във време на пандемия. Изведнъж бяха отменени всички събития, обичайно провеждащите се по това време конкурси отпаднаха и участниците, които цяла година се подготвяха, за да покажат своя талант и изкуство вероятно останаха много разочаровани. Именно в този момент се зароди идеята за това онлайн предизвикателство, което съдейки по огромния брой певци, инструменталисти и танцьори, които взеха участие надмина всички наши очаквания. Затова считам, че безспорно тази инициатива се увенча с огромен успех!

Какви са впечатленията Ви от организацията и участниците?

Мисля, че конкурсът ( като събитие, което се провежда за първи път в тези условия) се открои със своята отлична организация – в рамките на тези 4 месеца организатори, участници и жури бяха в непрекъсната комуникация, непрекъснато ангажирани с подготвянето, изпращането, обработването, изслушването и оценката на всички видеоклипове, които участваха в конкурса ( над 500). Считам, че всички трябва да са удовлетворени от отговорно и добре свършената работа. Относно участниците във вокалния сектор и инструменталистите – гъдулари, които имах удоволствието да оценявам мога само да изкажа своите поздравления и адмирации за чудесното представяне, за труда, който са положили и да ги уверя, че за мен всички са победители – истински пазители на българските традиции, на българското фолклорно наследство и истински родолюбци! Поздравления  и за техните преподаватели!

Броят на участниците многократно надмина очакванията, кое беше най-голямото предизвикателство по време на журирането им?

Действително броят на участниците беше огромен и това доведе до известни затруднения особено при раздел народно пеене.  През целия период на конкурса непрекъснато се включваха участници в различни възрастови групи, които своевременно прослушвах и оценявах, но в края се наложи многократно да изгледам отново клиповете като вече окончателно да направя съпоставка за изпълнителите от всяка една възрастова група. Считам , че много прецизно се случи всичко това, предвид награждаването , т.е на фона на многобройните участници да бъдат отличени най-добрите – едно първо, едно второ и едно трето място за всяка от групите. Изключително талантливи деца се явиха, конкуренцията беше огромна и считам, че начина на награждаване трябва само да мотивира всички за постигане на още по-големи успехи и в бъдеще!

Кой беше основният за Вас критерий при избора на победители?

Тъй като участниците бяха многобройни, отлично подготвени, критериите за оценяване съответно също бяха много високи. За да си победител в конкурс – раздел народно пеене – трябва да имаш наличие на добри гласови данни, интонационно вярно и стилово добре интерпретиран, и правилно подбран репертоар и т.н.  При инструменталистите – гъдулари  се изисква техническо майсторство, добре подбран материал, стил и т.н

 

Имаше ли песни от народното творчество, които не сте чували до сега или Ви впечатлиха?

Да, направи ми впечатление, че относно репертоара имаше разнообразие, представени бяха всички фолклорни области и имах удоволствието да чуя чудесни интерпретации на познати и автентични народни песни.

Конкурсът на Фондация Българин има и специална награда Пазител на корена, кои според Вас са пазителите на корена в днешно време?

Мисля, че всеки един от участниците и техните преподаватели би могъл да се нарече „Пазител на корена“ – това са всички колеги, ученици, студенти, самодейци, любители, хора, които имат отношение към българския фолклор и неговото съхранение.

Какъв е съветът Ви към всички деца и младежи, които тепърва посягат към съкровищницата на българския фолклор?

Всички, на които предстои да се потопят в тази съкровищница, наречена Български фолклор пожелавам да го направят с голяма любов и уважение към предците ни! Трябва да бъдат търпеливи, последователни и целенасочени! Нека се доверяват на професионалисти, които имат познанията и подхода да ги въведат по най-добрия начин във фолклорното изкуство, да им покажат верния път за тяхното развитие и усъвършенстване и да достигнат най – високи успехи! Винаги да се гордеят, че са се докоснали до това изкуство и че са истински българи!

Коя е Вашата любима фолклорна песен, какво я прави специална за Вас?

Всяко произведение, всяка песен имат своята красота и самобитност. Имала съм много случаи, в които изпълнението ми е въздействало по неповторим начин. Винаги съм смятала, че най-важната задача на един артист е да докосне своята публика. 

С какво се различава методиката на журиране при онлайн формат от тази при живо участие?

При онлайн конкурса се оказа, че журирането е доста по-трудно. Когато си на конкурс, в реална среда се оценява моментното представяне и отношение на изпълнителя. При онлайн конкурса слушаш много пъти, сравняваш, качеството на запис е различно, енергията и емоцията са други и всичко това изисква изключителна прецизност. 

Как виждате онлайн формата на обучение  не само по време на пандемията, а в бъдеще като част от образователната ни система?

Онлайн формата на обучение се оказа възможен вариант в създалата се ситуация, но за изкуство обучението в реална среда мисля, че е по-добро и по-ефективно.

Кой изпълнител Ви е повлиял в личния Ви творчески път?

Аз съм щастлива, че през целия ми път на професионално израстване съм имала възможността да се докосна и да се уча от пракрасни педагози, изпълнители, хора на изкуството. Благодаря за всичко, на което са ме научили и любовта, която са ми дали! Започнала съм обучението си като изпълнител – певец и инструменталист – гъдулар в детска музикална школа – с. Кардам, по- късно в Ансамбъл „Добруджа“ – гр. Добрич, СМУ „Филип Кутев“ – гр. Котел ( днес НУФИ „ Ф. Кутев“), АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив. 

 

Какво Ви предстои в професионален план? Наскоро издадохте Добруджански песни с оркестъра на БНР.

В момента съм преподавател, доц.д-р по Народно пеене в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив.  Наскоро осъществих нови записи с оркестъра на БНР – добруджански песни , които лично съм издирила от респонденти във връзка с дисертационното изследване на тема „Музикалнофолклорното наследство в Добруджа – връзка с етно-демографското състояние и миграционните процеси“,  за което ми бе присъдена образователната и научна степен „Доктор“. Имам нови творчески идеи и проекти. Пожелавам на всички здраве и много успехи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.