fbpx

Интервю с победителката категория Народно пеене – Мария Стефанова

Онлайн конкурсът на Българин приключи, но това не означава, че всичко около него е приключило. Представяме ви едно кратко интервю в победителката в категория Народно пеене – Мария Стефанова. Разберете в следващите редове как Мария е станала част от конкурса и какво я е запалило по народното пеене.

Здравейте, Мария, Вие спечелихте първо място в категория народно пеене. Разкажете ни как решихте да се включите в конкурса?

Здравейте!

Много се радвам, че точно аз съм нейната притежателка.

Моят вокален педагог г-жа Женя Райчева ми сподели за конкурса, каза, че е първият онлайн конкурс и аз с голямо желание и интерес рехих да участвам. Струваше ми се интересно.

С какво един онлайн конкурс се различава от живата изява и бихте ли повторили този опит?

Разликата е в това, че няма жив контакт с публиката. Те ни слушат, но ние не виждаме тяхната реакция, не можем да усетим същата емоция. Смятам, че малко промяна не е излишна и бих опитала отново с онлайн конкурсите, но нищо не би заменило усещането да видиш как хората ти се радват 🙂

 

С коя песен се явихте и как подбирате репертоара си?

Явих се с емблематичната песен на Вълкана Стоянова – “Нягол на Милка думаше”. Старая се песните, които изпълнявам да имат дълбоко съдържание. Текста да е красив, мелодията също. Залагам на песни с голям диапазон и повече орнаменти. 

 

Как ви се строи конкуренцията?

Смятам, че конкуренцията беше силна и на журито изобщо не им е било лесно. 

 

Кои са народните певици, които са ви оказали най-силно влияние?

Вълкана Стоянова и Калинка Вълчева са любимите ми певици! Най-често изпълнявам техни песни и за мен лично те са еталон за съвършенство.

 

Кой ви запали по народното пеене?

Преди доста време, бях поп и джаз певица. Съвсем друг жанр. Веднъж се паднах заедно на концерт с един народен хор и толкова ми въздейства тяхното изпълнение на песента “Лале ли си зюмбюл ли си”,че реших да опитам и аз. Ето ме вече, 10 години съм народна певица

 

Какъв е съветът ви към децата и младежите, които тепърва започват с народното пеене?

Да не спира устремът им за развиване и усъвършенстване. Винаги да проследяват оригиналното изпълнение на дадена песен, която изучават и най-важното – да обичат това, което правят. 

Успяхте ли да проследите надпреварата в другите категории, имате ли любим участник?

Да! Имах възможност да проследя конкурсната част. Силно ме впечатли изпълнението на едно дете от моята любима Варна, Ралица Генчева, която въпреки че е малка на години има страхотен, ярък глас, който съм убедена, че след няколко години всички ние ще разпознаваме. 

Мария Стефанова – победителка в категория Народно пеене

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.