fbpx

Бъдни вечер от старото време – Млада бога

Снегът вали, горещият ми шоколад ухае и ми е толкова коледно! Вдъхнових се днес и душата ми иска да ви разкаже приказка! За старите времена и старата ни вяра. За силата на коледарите и за мъжката енергия. Затова, че на Бъдни вечер земята зачева и за силата на момините краваи. Някога много отдавна, още преди народът ни да е познавал християнството, по тези земи нощта на Бъдни вечер била свещена и почитана като нощ на тайнство. Тайнството на зачатието и раждането. На Игнажден предците ни изпращали Старото слънце, което умирало и започвал тридневен процес (22, 23, 24 декември) по раждането на Новото слънце. Раждането на Млада Бога.Все още тук-там може да се чуе от стари хора да наричат Бъдни вечер Млада Бога. За да се роди, Новото слънце се мъчело три дни и в магичната нощ на Бъдни вечер се раждало, преродено и силно. След приемане на християнството народът ни започнал да разказва как родилните мъки на Дева Мария започнали на Игнажден и траели до Бъдни вечер, когато тя родила Младенеца. Старото се скрило под новото и продължило да съществува. За този, който има очи да го види и душа да го почувства! Нищо никога не изчезва! Трансформира се и се превръща в основа за Новото.

На Бъдни вечер подът се застила със слама. Върху нея се поставя месал и там се нарежда цялата трапеза. Яде се долу на земята, защото ние и тя сме едно. Стопанката омесва Боговица-обреден хляб. Момите в семейството омесват кравайчета, които ще дарят на своя избраник сред коледарите. Ако пък избраникът им не е сред тях, то на първия ден от Коледа на мегдана се прави наддаване за момините краваи. Избраникът отива при бащата на момата и наддава за нейния кравай. Дава толкова пари колкото бащата поиска и никога не се пазари. На Бъдни вечер момите правят китки от чемшир и треска от бъдника, завързани с червен вълнен конец. Дават ги на коледарите в празничната нощ. Когато Боговицата е опечена и къщата прекадена с тамян, всички се събират около трапезата.

Стопанинът разчупва обредния хляб над главата на малко дете, което подскача три пъти. Първият залък от хляба се поставял на високо, за да растат децата, добитъкът и житата нависоко. В днешно време първият залък се поставя пред домашната икона на Богородица. Когато сядат на трапезата всички се поместват от ляво на дясно, за да направят място на починалите близки. Първият залък от всяко ястие се отделя за починалите. От трапезата не се става, а ако това се наложи се става приведен. Ястията са постни и са 7, 9 или 12. След вечеря се гадае по орехи или въглени, а момите и момците отделят първия си залък от обредния хляб и го слагат под възглавницата, за да сънуват бъдещия си избраник. Първият, който кихне на трапезата е късметлията. На него се нарича и обрича първото родено агне или яре през годината. В тази атмосфера на радост, шеги и веселие, след залез слънце, пристигат коледарите. Те имат водач, наречен станиник. Единствен той е женен, знае всички коледарски песни и наричания, както и всички обичаи в селото. Всички останали са млади ергени. Облечени са в яморлуци и носят високи тояги и торбички, в които събират даровете, с които ги даряват стопаните. С тях върви гайдар, а момчетата пеят по двойки. Посещават всяка къща в селището и благославят всеки дом със специални благословии и песни, които за започнали да учат още по Никулден, когато са се събрали в дома на водача си. Пеейки удрят земята с тоягите си , а момите нанизват кравите си на техните пръчки. По този начин силата на чистите и невинни моми и момци се съчетава и се влива в земята. Тоягата е символ на мъжа, а краваят с дупка в средата-на жената. Нанизвайки краваите си на момковите тояги те символно и ритуално представят акта на зачеването. Удряйки по земята с тоягите си, момците вливат тази мощна енергия в земята и тя зачева. Зачева и ражда нов живот. Колко мъдри са били предците ни! От къде са знаели за тази магична обредност?! Кой ги е научил и кога? Търсете, приятели, търсете надълбоко! В пластовете на историята и духа! Бъдете благословени и светло посрещане на Млада Бога!

Жасмина Бушева-Кацарска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *