fbpx

Изключително откритие във Варна! Откриха трети халколитен некропол!

Трети Варненски халколитен некропол

Научен ръководител: д-р Владимир Славчев

Пресконференция на Археологически музей – Варна.

Говори д-р Владимир Славчев:

Обектът, който сега ще ви представя, е много интересен и ни се появи извънпланово. През 2015г. част от южния сектор на Варна, квартал „Погребите“, беше обявен за защитена територия. Според всички данни, които са постъпвали в нашия музей в течение на годините, бе установено, че там се намира къснохалколитен некропол, който датира около средата на петото хилядолетие преди Христа. През 2017г. за пръв път в рамките на тази защитена местност бяха проведени разкопки на един парцел между улиците „Антон Страшимиров“ и „Константин Доганов“.

В резултат от проучванията на този парцел, бяха открити 16 гроба. Единият от тях от късноелинистична епоха, останалите 15 се отнасят към късния халколит. Те са съвсем малко по-късни от така известния Варненски халколитен некропол. Гробовете са изключително интересни. Положените скелети са изпънати, а също така и в поза „хокер“ според типичния за това време обичай да се погребват мъртвите на дясната си страна. Но тук имаме и нови елементи.

Няколко от погребенията са положени с глава на юг. Нещо, което не е известно като практика поне до момента от всички некрополи, проучвани в България. Находките, на които попаднахме, са също много любопитни. Почти всички погребани имат огърлици от спондилосови мъниста и доста керамика. В два от кенотафите (символични гробове) бяха открити златна халка и златно мънисто.

В три от гробовете погребаните имаха и медни халки. Изключително интересен е самият некропол – много добре са запазени костите. В момента те се допроучват в София. Вече имаме данни за техните пол, възраст и височина.

В бъдеще разкопките в този Трети Варненски некропол ще продължат, защото вече има инвестиционни намерения и се надяваме малко по малко да се изясни и цялата картина на некропола и най-вече: как точно се вързва с останалите некрополи във Варна.

Това е, което мога да ви кажа накратко за момента. Само да добавя, че началото на април ще открием една изложба с най-представителните находки, които са влезли във фонда на музея през изминалата година.

 

Материалът подготви: Славян Стоянов

3 thoughts on “Изключително откритие във Варна! Откриха трети халколитен некропол!

  1. Русан says:

    Възхитително! Бихме желали и имената на археолозите открили тези артефакти за доброто на България и българското.

  2. Сава Василев says:

    Всичко това е чудесно, аз съм варненец, а отскоро живея в този квартал. Чудесно, само се научете да слагате интервал след годината и съкращението „г“ – много дразни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.